Edunvalvontavaltuutus
Mikä on edunvalvontavaltuutus ja miksi sen laatiminen kannattaa
Edunvalvontavaltuutus on asiakirja ja tahdonilmaisu, jossa voit määrätä ennakoiden, kuka huolehtii taloudellisista ja henkilökohtaisista asioistasi, jollet itse siihen kykene esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden vuoksi. Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen ei ole pakollista, mutta se on hyvin suositeltavaa: tämä yksinkertainen asiakirja antaa sinulle mahdollisuuden valita itsellesi luotettavan edustajan sellaisiin mahdollisiin tilanteisiin, jossa et itse voi päättää asioistasi.
Tyypillinen tilanne, jossa edunvalvontavaltuutus on tarpeen, on edennyt muistisairaus. On kuitenkin mahdollista, että jopa nuori ja terve ihminen tulee tilapäisesti tai pysyvästi kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan vaikkapa liikenneonnettomuudessa loukkaantumisen seurauksena.
Usein puolisot tahtovat nimetä edunvalvontavaltuutuksessa ensisijaisiksi valtuutetuiksi toisensa, ja varavaltuutetuiksi määrätään tyypillisesti lapset. Valtuutetuksi voi nimittää kuitenkin kenet tahansa täysi-ikäinen itselleen läheisen ja luotettavan henkilön. Mahdollisia esteellisyystilanteita silmällä pitäen on aina suositeltavaa yrittää löytää vähintään yksi varavaltuutettu, joka ei ole sukua valtuuttajalle tai muille valtuutetuille.
Edunvalvontavaltuutus tulee laatia aina ennakkoon: kun edunvalvontavaltuutuksen tarve ajankohtaistuu, on sen laatiminen yleensä jo liian myöhäistä. Jos epäilet muistisairautta tai sinulla tai läheiselläsi todetaan alkava muistisairaus, kannattaa edunvalvontavaltuutus hoitaa kuntoon viipymättä.
Edunvalvontavaltuutus vs. edunvalvonta
Edunvalvontavaltuutus ja holhoustoimilain mukainen edunvalvonta ovat molemmat keinoja huolehtia henkilön asioista, jos hän on itse estynyt niitä hoitamaan. Niillä on kuitenkin joitakin merkittäviä eroja. Edunvalvontavaltuutus on vapaaehtoinen ja etukäteen tehtävä asiakirja, jossa valitset itse yhden tai useamman luotettavan henkilön (valtuutetun) hoitamaan asioitasi siltä varalta, ettet joku päivä siihen itse kykene. Se on joustava, henkilökohtaisia toiveitasi ja olosuhteitasi kunnioittava instrumentti: edunvalvontavaltuutuksessa voit tarkasti määritellä, miten ja millaisia asioita valtuutettu saa hoitaa, sekä ketkä läheiset ja luotettavat henkilöt tahdot nimetä valtuutetun rooliin.
Edunvalvontavaltuutus on siis helpompi, vähemmän byrokraattinen ja enemmän henkilökohtaisia toiveita kunnioittava vaihtoehto: sinä itse päätät, kuka huolehtii asioistasi, ja miten asioita hoidetaan. Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen on nopeaa ja edullista verrattuna viranomaisprosessiin. Edunvalvontavaltuutus tuo myös mielenrauhaa, sillä tiedät, että luotettu henkilö hoitaa tarvittaessa asioitasi juuri niin kuin itse haluat.
Edunvalvontavaltuutuksen sisältö
Edunvalvontavaltuutuksessa voit antaa halutessasi tarkkojakin ohjeita ja määräyksiä siitä, kuinka asioitasi tulee hoitaa, ja kuka / ketkä niitä hoitaa. Edunvalvontavaaltuutus voi sisältää muun muassa:
- varsinaisen valtuutetun määräyksen lisäksi yhden tai useamman toissijaisen valtuutetun ja varavaltuutetun
- Henkilökohtaisia asioita koskevia määräyksiä ja ohjeita, kuten asumiseen ja terveydenhoitoon liittyvät päätökset
- valtuutuksen myydä tai pantata kiinteää omaisuutta ilman Digi- ja väestötietoviraston lupaa
- valtuutuksen myydä, vuokrata taikka ostaa asunto-osakkeita ilman Digi- ja väestötietoviraston lupaa
- valtuutuksen digitaalisen omaisuuden, kuten sähköpostin ja sometilien, hallinnointia koskien
- valtuutuksen tehdä sopimus omaisuuden osituksesta tai erottelusta taikka perinnönjaosta, joka toimitetaan ilman pesänjakajaa.
- rajoituksia ja ohjeita: voit esimerkiksi määrätä, ettei jotain tiettyä omaisuuserää saa myydä ilman tiettyjä ehtoja.
- tilintekovelvollisuutta koskevia määräyksiä: voit esimerkiksi määrätä, ettei valtuutettu ole tilintekovelvollinen viranomaisille, mutta hänen tulee pyydettäessä antaa vaikkapa kerran vuodessa selvitys taloudellisten asioidesi hoidosta läheisillesi.
Edunvalvontavaltuutuksen on täytettävä tietyt lain asettamat muotovaatimukset ollakseen pätevä. Edunvalvontavaltuutus tulee olla kirjallinen ja päivätty, ja sen tulee olla valtuuttajan omakätisesti allekirjoittama. Allekirjoittamisen tulee tapahtua kahden esteettömän todistajan yhtä aikaa läsnä ollessa, ja myös heidän on allekirjoitettava edunvalvontavaltakirja.
Tullakseen voimaan edunvalvontavaltuutus tulee vahvistuttaa Digi- ja väestötietovirastossa. Yksikin virhe tai puute muotovaatimusten noudattamisessa aiheuttaa sen, ettei edunvalvontavaltuutusta voida vahvistaa voimaan.
Ota edunvalvontavaltuutuksen laadintaan avuksi asiantunteva, luotettava ja ihmisläheinen kumppani
Me Rustailexilla teemme edunvalvontavaltuutuksesi laatimisesta helppoa, mutkatonta ja selkeää! Tarjoamme:
- kokonaisvaltaisen edunvalvontavaltuutuksen laadintapalvelun, jossa henkilökohtaiset olosuhteesi ja tahtotilasi tulevat kattavasti huomioiduksi
- etäyhteyksin toteutettavan joustavan asioinnin – hoida edunvalvontavaltuutuksesi kuntoon rennosti vaikka kotisohvalta käsin!
- lopuksi täsmälliset ja selkeät ohjeet edunvalvontavaltakirjan allekirjoittamiseen, säilyttämiseen ja todistamiseen. Halutessasi tsekataan vielä lopuksi yhdessä, että kaikki on varmasti kunnossa.
Ja hei – Rustailexin asiakkaana saat alennusta, kun laaditte sinun ja puolisosi (tai muun läheisesi) edunvalvontavaltuutuksen samalla kertaa kuntoon!
FAQ
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Edunvalvontavaltuutus ei ole suinkaan pakollinen tai välttämätön, mutta sen laatiminen on erittäin suositeltavaa. Edunvalvontavaltuutus korvaa jäykän ja byrokraattisen holhoustoimilain mukaisen edunvalvonnan. Edunvalvontavaltuutuksen avulla voit itse ennakoiden päättää, kuka hoitaa taloudellisia ja henkilökohtaisia asioitasi ja miten siltä varalta, ettet itse siihen enää joku päivä kykene – esimerkiksi sairauden tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi.
Et menetä. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta siinä tilanteessa, jollet itse enää kykene hoitamaan asioitasi. Valtuutus tulee vahvistaa voimaan Digi- ja väestötietovirastossa, ja tätä varten tarvitaan myös terveydentilaasi koskeva lääkärinlausunto. Niin kauan kuin olet toimintakykyinen, säilytät täyden määräysvallan omiin asioihisi.
Ei, tyttäresi ei tarvitse olla paikalla valtuutusta laadittaessa. Edunvalvontavaltuutus on yksipuolinen tahdonilmaisu, ja vain sinä itse allekirjoitat edunvalvontavaltakirjan kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. On kuitenkin suositeltavaa varmistaa, että tyttäresi on valmis ottamaan tehtävän tarvittaessa vastaan, ja hänen kanssaan onkin hyvä keskustella asiasta etukäteen.
Kyllä, voit määrätä useita valtuutettuja – tämä on jopa suositeltavaa. Voit myös määritellä heidän roolinsa ja järjestyksen sille, kuka on ensisijainen valtuutettu ja kuka hoitaa tehtävää toissijaisesti, jos ensisijainen valtuutettu on estynyt. Voit myös nimetä erillisen valtuutetun esimerkiksi yrityksesi asioita hoitamaan. Lisäksi voit nimetä yhden tai useamman varavaltuutetun, joka ottaa tehtävän hoitaakseen, jos ensisijainen valtuutettu on esteellinen tai muutoin tilapäisesti estynyt hoitamaan tehtäväänsä.
Kyllä, voit laatia edunvalvontavaltuutuksen halutessasi itse. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että asiakirjan muotovaatimukset ovat tiukat, ja jos edunvalvontavaltuutuksessa on yksikin muotovirhe, ei Digi- ja väestötietovirasto voi vahvistaa sitä voimaan. Kun käytät valtakirjan laatimisessa apuna juristia, myös henkilökohtaiset olosuhteesi ja tahtotilasi tulevat varmasti otettua huomioon asianmukaisesti, kuten myös valtuutettujen mahdolliset esteellisyystilanteet.
Äitisi antama valtakirja lakkaa olemasta voimassa siinä vaiheessa, kun äitisi ei enää valtuuttajana pysty ”valvomaan” valtuutetun toimintaa. Jos muistisairaus on vasta alussa ja äitisi kykenee vielä ymmärtämään asian merkityksen, hänen kannattaa laatia mahdollisimman pian edunvalvontavaltuutus, jossa hän valtuuttaa sinut huolehtimaan asioistaan, jos hänestä itsestään tulee siihen kykenemätön. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että voit myös jatkossa hoitaa äitisi asioita joustavasti ja hänen tahtoaan kunnioittaen ilman holhoustoimilain mukaista työlästä ja hidasta edunvalvontaprosessia.