OSITUS

Ositus purkaa aviovarallisuussuhteet entisten puolisoiden välillä. Jollette olleet solmineet puolisosi kanssa avio-oikeuden täysin poissulkevaa avioehtosopimusta, tulee avioliiton päättyessä suorittaa omaisuuden ositus. Osituksen toimittamiselle ei ole määräaikaa, ja ex-puoliso voi vaatia toimitusta vielä vuosikymmentenkin jälkeen. Mitä nopeammin osituksen hoitaa eron jälkeen kuntoon, sen parempi!

Mitä tarkoittaa ositus ja milloin se kuuluu tehdä

Jokainen avioliitto päättyy ennen pitkää joko eroon tai toisen puolison kuolemaan. Ositus on toimenpide, jossa puolisoiden välinen omaisuus jaetaan ja aviovarallisuussuhteet puretaan avioliiton päättyessä.

Osituksen tarkoituksena on toteuttaa aviovarallisuusjärjestelmän mukainen omaisuuden tasaus avioliiton päättyessä: avioliittolain mukaan molempien puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan tasan, ellei muuta ole sovittu esimerkiksi avioehdolla. Osituksessa huomioidaan myös puolisoiden velat.

Jos toinen puolisoista omistaa avioliiton päättyessä varallisuutta enemmän kuin toinen, avioliittolain mukaan hänen tulee suorittaa vähemmän varakkaalle puolisolle tasinkoa. Näin omaisuus jakautuu avioliiton päättyessä tasan.

Täältä voit lukea lisää avio-oikeudesta ja sen vaikutuksesta omaisuuden jakautumiseen avioeron tai kuoleman tapauksessa!

Määräaikaa osituksen toimittamiselle ei ole: entinen puoliso voi esittää ositusvaatimuksen jopa vuosia tai vuosikymmeniä avioeron jälkeen. Jollei sinulla ja puolisollasi ole täysin poissulkevaa avioehtosopimusta, ja jos ette huolehdi ositusta eron yhteydessä kuntoon, palaa toimittamatta jäänyt ositus kummittelemaan viimeistään silloin, kun perilliset jakavat kuolinpesääsi. Ositus tulee nimittäin aina tehdä ensin pois alta, ennen kuin kuolinpesän perinnönjako on mahdollista.

Tietoisku osituksesta.

Miten ositus käytännössä tapahtuu

Ositus voidaan toimittaa kahdella tapaa: sopimusosituksena tai toimitusosituksena.

Sopimusositus on yleisin tapa toimittaa ositus. Siinä (entiset) puolisot sopivat keskenään omaisuuden ja velkojen jaosta. Sopimusosituksessa:

  • Molemmat osapuolet voivat itse päättää jaon ehdoista ja sisällöstä joko keskenään tai juristia / juristeja avustajinaan taikka puolueettomana sovittelijana käyttäen
  • Ositussopimus laaditaan kirjallisesti, ja sen allekirjoittavat molemmat osapuolet sekä heidän lisäkseen kaksi esteetöntä todistajaa.

Jos puolisot ovat samaa mieltä siitä, ettei osituslaskelmia ole tarpeen laatia ja keskinäistä tasinkovelvollisuutta ja sen suuruutta selvittää, voidaan ositus hoitaa yksinkertaisesti ja kustannustehokkaasti niin sanottuna toteavana osituksena. Tällöin laaditaan yksinkertainen asiakirja, jossa käytännössä todetaan, että puolisot ovat avioliiton päätyttyä jakaneet kaiken omaisuutensa yhteisymmärryksessä, eikä kummallakaan ole tasinkoa tai muita avioliiton varallisuussuhteita koskevia vaatimuksia toista osapuolta kohtaan nyt tai vastaisuudessa.

Toimitusositus tulee kyseeseen silloin, kun puolisot eivät pääse sopimukseen osituksen sisällöstä. Tällöin käräjäoikeuden hakemuksesta määräämä pesänjakaja toimittaa osituksen. Pesänjakaja tähtää osituksessa sovintoon, mutta hänellä on toimivalta päättää viime kädessä itsenäisesti omaisuuden jaosta sekä ratkaista muut osituksessa riitaiset seikat, kuten jonkin omaisuuserän omistussuhteet tai omaisuuden arvostusta koskevat kysymykset. Pesänjakajan ratkaisusta on mahdollista valittaa käräjäoikeuteen.

Toimitusositus on yleisesti sopimusositusta huomattavasti hitaampi ja kalliimpi prosessi, joka voi kestää kuukausia, joskus jopa vuosia, ja kustantaa vähimmilläänkin helposti tuhansia euroja.

Ositus-aiheinen tietoisku.

Älä jää yksin avioerossa – anna meidän auttaa!

Avioero on merkittävä elämänmuutos, johon liittyy ymmärrettävästi suurtakin tunteiden myllerrystä. On kuitenkin erittäin suositeltavaa hoitaa ositus kuntoon avioeron yhteydessä siten, ettei avioliiton varallisuussuhteisiin tarvitse palata enää kuukausien tai vuosien jälkeen. Ositussopimuksen laatiminen auttaa myös eron henkiseen käsittelyyn ja siitä yli pääsemiseen, kun avioliiton aikaiset varallisuussuhteet on lopullisesti selvitetty, eivätkä ne jää kummittelemaan noustakseen esiin jälleen kuukausien, vuosien tai vuosikymmenten jälkeen.

Avustamme asiakkaitamme avioerossa monin tavoin:

  • Olemme laatineet asiakkaidemme entiselle puolisolle sovintokirjelmiä. Usein tämä johtaa siihen, että tulehtuneessakin erotilanteessa saadaan aikaiseksi sovinto, ja omaisuuden jako saadaan sovittua nopeasti ja edullisesti ilman käräjäoikeuden määräämää pesänjakajaa.
  • Olemme laatineet sovinnollisissa erotilanteissa ositussopimuksia (sekä ”täysimittaisia” että toteavia) entisten puolisoiden välillä. Asiakkaamme ovat saaneet mielenrauhan siitä, että heidän aviovarallisuussuhteensa on purettu pätevällä, lopullisella ja kustannustehokkaalla tavalla.
  • Olemme laatineet sovinnollisissa erotilanteissa omaisuuden erottelusopimuksia silloin, kun asiakkaallamme on ollut voimassa avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehto, eikä ositusta ole täten tarvinnut toimittaa.
  • Olemme hakeneet asiakkaidemme puolesta pesänjakajaa ja avustaneet heitä toimitusosituksessa, kun tilanne puolisoiden välillä on ollut niin tulehtunut, ettei sovintokirjekään ole tuottanut tulosta, eikä sovinnollisen osituksen edellytyksiä ole saatu aikaan.

FAQ

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Jos puolisot eivät olleet solmineet ennen avioliittoa tai sen aikana avio-oikeuden täysin poissulkevaa avioehtosopimusta, niin kyllä: ositus on tavallaan pakollinen. Sen hoitamatta jättäminen aiheuttaa ongelmia tai vähintäänkin ylimääräistä vaivaa ennemmin tai myöhemmin – viimeistään ensiksi kuolleen puolison perillisille.

Kyllä, ositussopimuksen voi laatia halutessaan myös itse, jos puolisot ovat yksimielisiä omaisuuden ja velkojen jaosta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti, ja se on allekirjoitettava kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Juristin apu on kuitenkin erittäin suositeltavaa, jotta ositussopimus vastaa varmasti lain vaatimuksia, tiedät mitä sinulla tai puolisollasi on oikeus vaatia ja mitä ei, ja virheiltä sekä sopimuksen sisältöä koskevilta tulkinnanvaraisuuksilta vältytään.

Ei tarvitse: riittää, että avioeroasianne on saatettu vireille käräjäoikeudessa.

Osituksen kesto ja työmäärä riippuu monista seikoista, muun muassa siitä, kuinka sopuisasti ja tehokkaasti puolisot pystyvät toimimaan yhteistyössä sekä kuinka paljon ja millaista omaisuutta on arvostettavana ja jaettavana. Yksinkertaisimmillaan niin sanottu toteava ositus, jossa kummallakaan puolisolla ei ole tasinko- tai muitakaan vaatimuksia toista osapuolta kohtaan, eikä varoja ja velkoja ole tarpeen luetteloida, on hyvin yksinkertainen sopimus, jonka laatiminen ei vie paljoa aikaa tai rahaa. Myös niin sanottu täysimittainen sopimusositus voidaan saada aikaan monissa tapauksissa suht nopeasti muutamassa viikossa. Pesänjakajan suorittama toimitusositus voi kestää riitaisissa tilanteissa kuukausia tai pahimmillaan jopa vuosia.

Kehotan olemaan yhteyksissä ex-puolisoosi ja sopimaan, että huolehditte yhteistuumin osituksen kuntoon näin jälkikäteen: se on teidän kummankin (kuten myös perillistenne) etu. Jos kummallakaan teistä ei ole vaatimuksia toista kohtaan, voidaan ositus hoitaa kuntoon kevyesti ja edullisesti niin sanottuna toteavana osituksena. 

Valitettavasti ette. Tarvitsette äitisi entiseltä puolisolta vähintäänkin kirjallisen vakuutuksen siitä, ettei hänellä ole avioliiton varallisuussuhteisiin perustuvia tasinko- tai muitakaan vaatimuksia äitinne kuolinpesää kohtaan.

Tasinko on avioliiton päättymiseen liittyvä varallisuuden tasauserä, jonka varakkaampi puoliso luovuttaa vähemmän omistavalle puolisolle osituksessa. Tällä varmistetaan, että avio-oikeuden alainen omaisuus jakautuu puolisoiden kesken tasan. Mitä suurempi on puolisoiden välinen (avio-oikeuden alaisen omaisuuden) varallisuusero, sitä enemmän tasinkoa tulee lähtökohtaisesti osituksessa suoritettavaksi. Tasingon määrä selviää osituslaskelmassa, ja tasinkovelvollinen saa lähtökohtaisesti päättää, mitä omaisuutta luovuttaa tasinkona. Jos puolisoilla on täysin poissulkeva avioehto, varakkaamman puolison ei tarvitse suorittaa vähemmän varakkaalle puolisolle tasinkoa. Tasinko on lähtökohtaisesti verovapaata.

Asiakkailtamme

Olet helposti lähestyttävä, rento, mutta tarvittaessa napakka ja äärimmäisen ammattitaitoinen. Osasit selittää asiat niin, että ne tajusi kerrasta. Suosittelen lämpimästi.❤️ Kiitos Emma❤️ -Sari
Kiitos ystävällisestä avusta ja kun vastasit huolella kaikkiin kysymyksiini. Arvostan, että teit vielä vähän ekstraa huolehtimalla, että saimme prosessimme kuntoon ja ymmärsimme, miten joka vaiheessa tulee toimia.
Avioeron ositukseen tarvittavat asiakirjat saatiin mutkattomasti kuntoon. Parasta oli, että Emma oli ensimmäinen juristi, joka uskalsi selittää meille suoraan mitä minkäkinlaisessa tilanteessa tarvitsemme. Kaikki meni ihan sujuvasti nappiin ja uskallan suositella muillekin :)!