Testamentti

Tahdotko vaikuttaa siihen, mitä omaisuudellesi tapahtuu kuolemasi jälkeen? Testamentti on avain omaisuutesi jakamiseen tarkoituksenmukaisesti, toiveitasi kunnioittaen ja läheistesi taloudellisen turvan tarve huomioiden. Lisäksi hyvin laadittu testamentti ehkäisee perintöriitoja ja optimoi perintöveroseuraamuksia.

Mikä on testamentti ja miksi sen laatiminen kannattaa

Testamentti on asiakirja, jolla voit määrätä omaisuutesi jaosta kuolemasi jälkeen. Testamentin avulla voit varmistaa, että omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen juuri haluamallasi tavalla.

Testamentin avulla voit vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä omaisuudellesi tapahtuu kuolemasi jälkeen, ja millaisia vaikutuksia sillä on lähipiiriisi ja vaikkapa mahdolliseen yritystoimintaasi. Testamentilla voit muun muassa:

  • turvata eloonjäävän puolison taloudellista asemaa
  • optimoida perintöveroseuraamuksia
  • turvata yritystoimintasi jatkuvuutta
  • ehkäistä mahdollisia perintöriitoja
  • huolehtia siitä, ettei omaisuuttasi päädy avio-oikeuden kautta testamentinsaajien aviopuolisoille.

Ilman testamenttia omaisuus jaetaan perintökaaren mukaisesti lakisääteisen perimysjärjestyksen perusteella. Tämä ei monestikaan vastaa perinnönjättäjän tahtoa: tulee esimerkiksi tiedostaa, että jos perinnönjättäjältä jää yksikin elossa oleva lapsi tai lapsenlapsi, ei hänen puolisonsa peri yhtään mitään.

Avopuolisot eivät peri toisiaan missään tilanteessa: perintö menee viime sijassa ennemmin jopa Suomen valtiolle kuin perinnönjättäjän avopuolisolle.

Testamentin laatiminen kannattaa tehdä huolella: testamentin on ensinnäkin täytettävä tietyt lain edellytykset ollakseen pätevä. Toiseksi testamentin määräyksien tulee olla tarpeeksi täsmällisesti ja selkeästi muotoiltuja, jottei tilaa tulkintaristiriidoille jää. Kolmanneksi testamenttia laatiessa on hyvä kiinnittää huomiota mahdollisiin eri tapahtumienkulkuihin: usein on tarkoituksenmukaista esimerkiksi määrätä ensisijaisten testamentinsaajien ohella toissijaisista testamentinsaajista ja varmistaa, ettei omaisuutta päädy missään tapauksessa vaikkapa ex-kumppanille (kyllä – tämäkin on tietyin edellytyksin mahdollista silloin, kun entisillä kumppaneilla on yhteinen lapsi / lapsia).

Erilaisia testamentteja

Testamentti voidaan laatia monista lähtökohdista käsin riippuen testamentintekijän elämäntilanteesta, läheispiiristä ja tahtotilasta. Ohessa esimerkkejä eri testamenttityypeistä:

Keskinäinen testamentti: Tämä on yleinen vaihtoehto puolisoiden kesken. Keskinäisessä testamentissa puolisot testamenttaavat usein omaisuutensa ensisijaisesti pääosin eloonjäävälle puolisolle ja vasta toissijaisesti lapsille tai muille perillisille. Toisinaan eloonjääneelle puolisolle annetaan testamentissa verovapaa hallintaoikeus tiettyyn omaisuuteen omistusoikeuden omaisuuteen mennessä lapsille. Omaisuutta voidaan testamentissa myös hajauttaa eloonjääneen puolison, lasten ja lastenlasten kesken – samalla optimoidaan perintöveroseuraamuksia.

Uusperheen testamentti: Ilman testamenttia omaisuus saattaa jakautua uusperheissä epätarkoituksenmukaisella tavalla. Testamentin avulla uusperheessä voidaan huomioida niin yhteiset kuin aiemmista suhteista olevat lapset, turvata puolison asemaa, selkeyttää omaisuuden jakoa ja optimoida perintöveroseuraamuksia uusperheen jäsenten kesken. Jos uusperheen vanhempi haluaa vaikkapa jättää perintöä myös puolisonsa lapselle, ainoa keino tähän on testamentti. 

Lapsettoman ja aviottoman henkilön testamentti: Jos perinnönjättäjällä ei ole rintaperillisiä tai aviopuolisoa, omaisuus siirtyy perintökaaren mukaan hänen elossa oleville vanhemmille, tai jos vanhemmat ovat kuolleet, perinnönjättäjän sisaruksille. Usein ei ole tarkoituksenmukaista, että vanhemmat perivät oman lapsensa. Lapseton henkilö voi testamentilla määrätä omaisuutensa vanhempiensa ja sisarustensa sijaansa esimerkiksi avopuolisolleen, läheiselle ystävälleen, kummilapsilleen tai hyväntekeväisyyteen.

Alaikäisen lapsen vanhemman testamentti: Pienen lapsen vanhemmalla voi olla erityinen tarve varmistaa lapsensa tarkoituksenmukainen taloudellinen turva ja tulevaisuus siltä varalta, että hänelle itselleen käykin jotain. Testamentissa voidaan määrätä esimerkiksi, kuka huolehtii lapsen taloudellisista asioista jos vanhempi menehtyy, antaa ohjeita lapsen omaisuudenhoitoa koskien, ja varmistaa, että lapselle jätettävä omaisuus on asianmukaisesti suojattu.

Yrittäjän testamentti: Yrittäjälle testamentti on tärkeä työkalu yrityksen jatkuvuuden ja perinnönjaon suunnittelussa. Testamentin avulla yrittäjä voi varautua kuolemaansa ja määrätä muun ohella siitä, mitä hänen yritystoiminnalleen ja -omaisuudelleen tapahtuu sen jälkeen, kun hän ei ole enää itse määräämässä niistä. Testamentti turvaa siten paitsi yrittäjän läheisiä, myös yritystoiminnan jatkuvuutta kuolemantapauksessa. Ilman selkeitä testamenttimääräyksiä yrityksen omistuksen ja hallinnan siirtymisestä kuolemantapauksessa voi syntyä tilanteita, jotka pahimmillaan vaarantavat koko yrityksen toiminnan.

Testamentti – verosuunnittelun väline

Testamentti on myös tehokas väline verosuunnitteluun. Suomessa perintöveroa maksetaan, kun perintönä tai testamentilla saadun omaisuuden arvo on vähintään 20 000 euroa (vuonna 2024). Perintöveron suuruus määräytyy perinnön arvon sekä perijän ja vainajan välisen sukulaisuussuhteen perusteella.

Testamentilla voi suunnitella ja hajauttaa omaisuuden jakoa siten, että perintöveron kokonaismäärä pysyy kohtuullisena. Testamentilla voidaan myös myöntää tietylle henkilölle jonkin omaisuuserän, kuten asunto-osakkeen tai kiinteistön, hallintaoikeus: hallintaoikeus on haltijalleen kokonaan verovapaa, ja samalla se pienentää kyseisen omaisuuden omistajien perintöveroseuraamuksia.

Testamentilla voidaan myös määrätä osa omaisuudesta yleishyödylliselle yhteisölle tai säätiölle, kuten hyväntekeväisyysjärjestölle. Tällaiset testamenttisaannot ovat tietyin edellytyksin perintöverovapaita, ja ne vähentävät siten perintöverotettavan omaisuuden määrää.

Testamenttiin voidaan myös sisällyttää määräys, jonka perusteella testamentinsaaja, kuten eloonjäänyt puoliso tai muu perillinen, voi halutessaan luopua osittain tai kokonaan hänelle testamentatusta omaisuudesta toisen, testamentissa nimetyn tahon hyväksi. Ilman testamenttia tällainen osittainen perinnöstä luopuminen tehokkaasti ei ole mahdollista.

Vaihtoehtoisesti testamentissa voidaan määrätä, että testamentinsaaja voi ottaa omaisuuden vastaan vain hallintaoikeudella, jolloin omistusoikeus siirtyy suoraan toiselle taholle, kuten lapsille. Tällaiset joustavat määräykset mahdollistavat kuolinpesän osakkaille perintö- ja verosuunnittelun vielä kuoleman jälkeen.

Testamentin muotovaatimukset

Jotta testamentti olisi lain mukaan pätevä, sen on täytettävä tietyt tiukat muotovaatimukset: Ensinnäkin testamentti on laadittava kirjallisesti. Testamentin tulee olla omakätisesti allekirjoitettu (sähköinen allekirjoitus ei ole testamentin tapauksessa mahdollinen), ja lisäksi sen on oltava kahden esteettömän todistajan todistama.

Todistajien tulee olla yhtä aikaa läsnä, kun testamentintekijä allekirjoittaa testamentin tai vahvistaa sen allekirjoituksen omakseen. Todistajat eivät saa olla esteellisiä, mikä tarkoittaa sitä, etteivät he saa olla testamentintekijän lähisukulaisia, eivätkä he itse tai heidän läheisensä saa hyötyä testamentista. Lisäksi todistajien on oltava oikeustoimikelpoisia ja vähintään 15-vuotiaita.

Muotovaatimusten tarkka noudattaminen on tärkeää, sillä niiden laiminlyönti voi johtaa siihen, että testamentti julistetaan pätemättömäksi.

FAQ

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Ei ole – jokainen voi laatia testamentin halutessaan myös täysin itsenäisesti (kunhan muistaa kaksi esteetöntä todistajaa). Testamentin laatiminen juristin kanssa on kuitenkin erittäin suositeltavaa: kun testamentin laadinnassa käyttää apunaan perintöoikeuteen erikoistunutta juristia, varmistaa ensinnäkin, että testamentin muotovaatimukset tulevat varmasti täytetyksi. Lisäksi asiansa osaava juristi osaa oikeiden kysymysten avulla kartoittaa testamentin laatijan olosuhteet ja kokonaistilanteen, ottaa huomioon mahdolliset eri tapahtumainkulut ja vaihtoehdot, arvioida veroseuraamuksia sekä tarvittaessa suositella muitakin tarpeellisia dokumentteja ja toimenpiteitä. Esimerkiksi naimisissa olevan henkilön kuoltua liittyvät puolisoiden väliset varallisuussuhteet (mahdollinen avioehto tai sen puuttuminen) ja testamentti kiinteänä osana yhteen.

Testamentilla on merkitystä aina, kun jäämistöön jää velkojen ja kuolinpesän kulujen jälkeen mitään jaettavaa. Testamentilla voit määrätä tehokkaasti jäljelle jäävästä omaisuudestasi – oli kuolinpesäsi säästö sitten iso tai pieni. Jollet ole varma, kannattaako sinun tehdä testamentti, ole kuulolla, niin kartoitetaan yhdessä testamentin tarpeesi!

Lakiosa suojaa rintaperillisten oikeutta perintöön. Rintaperillisillä tarkoitetaan lähtökohtaisesti perinnönjättäjän lapsia. Jos joku lapsista on kuollut, perintöosuus siirtyy kuolleen lapsen omille perillisille. Rintaperillisillä on oikeus saada puolet lakimääräisestä perintöosastaan, vaikka testamentilla olisi toisin määrätty. Jos testamentti loukkaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan, tulee tämän erityisesti vaatia lakiosaansa. Testamentilla voidaan kuitenkin yrittää vaikuttaa mahdollisen lakiosavaatimuksen esittämiseen.

Kyllä, voit milloin tahansa muuttaa testamenttiasi tai peruuttaa sen kokonaan. Testamentin voi peruuttaa yksinkertaisesti tuhoamalla tai muutoin hävittämällä sen. Uusi testamentti tulee tehdä kirjallisesti ja noudattaen samoja muotovaatimuksia kuin alkuperäisen testamentin laatimisessa. Vanha, tarpeettomaksi käynyt testamentti on syytä varmuudeksi hävittää.

Alkuperäinen testamentti on tärkeää säilyttää turvallisessa paikassa, josta se varmasti löydetään kuolemasi jälkeen – kopio testamentista ei ole riittävä. Hyvä paikka tallettaa testamentti on esimerkiksi pankin asiakirjasäilytys. Testamentista ja sen säilytyspaikasta kannattaa myös kertoa läheisille tai nimetylle luotettavalle henkilölle.

Ota testamentin laadintaan avuksi asiantunteva, luotettava ja ihmisläheinen kumppani

Me Rustailexilla teemme testamenttisi laatimisesta helppoa, mutkatonta ja selkeää! Tarjoamme:

  • kokonaisvaltaisen testamentin laadintapalvelun, jossa henkilökohtaiset olosuhteesi, tahtotilasi sekä eri tapahtumainkulut ja vaihtoehdot tulevat kattavasti huomioiduksi
  • etäyhteyksin toteutettavan joustavan asioinnin – hoida testamenttisi kuntoon rennosti vaikka kotisohvalta käsin!
  • lopuksi selkeät ohjeet testamentin allekirjoittamiseen, säilyttämiseen ja todistamiseen. Halutessasi tsekataan vielä lopuksi yhdessä, että kaikki on varmasti kunnossa.

Asiakkailtamme

Teetimme avioehdon sekä testamentin. Emma on asiantunteva, mutta samalla lämminhenkinen ja helposti lähestyttävä. Asiat käytiin perusteellisesti läpi, jotta varmasti ymmärsimme mistä on kyse ja mikä meidän tilanteessa olisi paras vaihtoehto. Dokumenttien valmistuttua saimme kattavat ohjeet allekirjoittamiseen sekä dokumenttien säilyttämiseen liittyen. Olemme todella tyytyväsiä ja suosittelin Emmaa jo ystävällenikin!
Palvelu oli jouhevaa, myönteistä ja valaisevan kohteliasta. Voimme lämpimästi suositella Rustailexin lakipalveluita muillekin.
Iso kiitos avusta, koko prosessi oli hyvin vaivaton ja nopea!